De page title, waarom is die zo belangrijk voor Google?

De page title is de titel van je pagina in de zoekresultaten van Google, en die is belangrijk voor je vindbaarheid. Waarom, dat leggen we in dit artikel uit.

Stel je loopt door de winkelstraat van een stad. Dan zal je het vast wel opgevallen zijn dat elke winkel er anders uitziet en zogezegd zijn eigen uitstraling heeft. Een unieke en/of aantrekkelijke uitstraling kan er namelijk voor zorgen dat die ene winkel net iets meer opvalt dan de ander, en dat zorgt ervoor dat je daar naar binnen gaat.

Hetzelfde geldt ook voor wanneer je door de zoekresultatenpagina van Google aan het kijken bent. Je kijkt naar de beschrijvingen van de resultaten en klikt op degene die je het meest aanspreekt. Het opvallendste items hierin is de page title. In dit artikel gaan we verder in op deze page title.

Wat is de page title in de Google zoekresultaten?

Wanneer je in Google iets opzoekt krijg je een overzicht. Hierin wordt een lijst met verschillende websites weergegeven die je kunt bezoeken. De page title springt hierbij het meest in het oog, het is namelijk de grote blauwe beschrijving in de zoekresultaten.

Zoals deze in de zoekresultaten van Google wordt getoond zegt in feite iets over de inhoud van de pagina. Bezoekers kijken voornamelijk eerst naar de titel (de page title dus) om erachter te komen waar de pagina zo ongeveer over gaat. Het gaat er hierbij om dat hoe aantrekkelijker de titel, des te groter de kans wordt dat iemand jouw website gaat bezoeken.

Laten we even een voorbeeld erbij pakken om te laten zien hoe de page title er in Google uitkomt te zien.

Hierom is de page title zo belangrijk voor je vindbaarheid in Google

De page title is een belangrijke ranking factor. Zoekmachines zoals Google gebruiken de page title om te herkennen waar je pagina over gaat en zo pagina’s te ranken. Daarom is het belangrijk dat de page title:

  • Overeenkomt met de inhoud van je pagina
  • Zoekwoorden bevat die gebruikt worden door jouw doelgroep
  • Aanzet om erop te klikken

Hoe beter de page title hieraan voldoet, des te groter de kans dat de pagina van je website hoog in Google komt te staan en dat bezoekers op jouw website klikken. Eerlijk gezegd is het namelijk zo dat bezoekers niet verder kijken dan pagina 1 van het zoekresultaat.  Dus… een goede page title is heel belangrijk.

Tips voor het maken van een goede page title die scoort in Google 

  • De page title moet de inhoud samenvatten of weergeven.
  • Elke pagina van je website moet een unieke page title hebben. Zo kan Google ze onderscheiden en ziet deze ook als twee verschillende pagina’s.
  • Verwerk in de page title een aantal trefwoorden waar gebruikers van Google op zoeken. Houd er rekening mee trefwoorden te gebruiken die ook zelf in de tekst voorkomen of op de pagina.
  • Een page title is een pakkende titel, dit hoeft niet persé een goedlopende zin te zijn.
  • Zet eventueel je bedrijfsnaam erachter zodat bezoekers weten met welke organisatie ze te maken hebben. Doe dit alleen als je ruimte over hebt.

De page title aanpassen in WordPress

In WordPress wordt automatisch de titel van je bericht gebruikt voor de page title . WordPress heeft helaas geen geen standaard optie om page titles  aan te passen of te maken. Om de page title toch in WordPress te kunnen veranderen heb je een plugin nodig.

De meest gebruikte is Yoast SEO. Nadat je deze plugin geïnstalleerd hebt verschijnt er onder elk bericht een panel waar je SEO-instellingen hiervoor kunt aanpassen of doen. Wanneer je een bericht schrijft wordt de titel van je bericht nog wel steeds de page title, maar met Yoast SEO kun je in het panel deze aanpassen. Hierin wordt er bij de snippet bewerker een voorbeeld weergegeven hoe jouw bericht zou worden getoond bij de zoekresultaten in Google. Bovenaan staat de page title in de kleur blauw. Door hierop te klikken plaats je vervolgens de cursor in de tekst . Deze kan je nu wijzigen. Op dezelfde manier kan je ook de beschrijving van de pagina wijzigen.

Conclusie over de page title 

De page title is een belangrijk onderdeel voor je SEO en bovendien relatief makkelijk te verbeteren. Nu je dit weet zullen deze tips jou helpen bij het optimaliseren van jouw de page titles voor de vindbaarheid van jouw website in Google.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *